Cem Akkılıç

Biz cumhuriyeti sokakta bulmadık ki; "buyurun gelin yıkın diyelim!.. " Cem Akkılıç Ne mutlu Türk'üm diyene!

Özallı yıllar

Son günlerde bazı kesimler Turgut Özal'ın yaptıklarını övmeye başladı.
Kambiyo mevzuatı/ iletişim/ ulaşım/ renkli tv/ özel kanallar/ futbolda bile devrim, çim sahalar... gibi sıralanıyor ve göklere çıkartılıyor Özal dönemi. O'nun sayesinde çağ atladığımız hatırlatılıyor.

Biraz hafızamızı kurcalayıp yakın geçmişe dönerek, Özal döneminin Türkiye'sini hatırlayalım o zaman.

O yıllarda;

Rahmetlinin marifetiyle ülke papatya tarlasına dönmemiş miydi. Elinde hortumla durmadan sulamaz mıydı bahçesini. Türk milleti sonradan öğrenmedi mi hortumun başka işlevleri de olduğunu.

*

Rahmetli, kameraların karşısına geçer, bir elinde dolmakalemi bir elinde küçük jeton; Afrika ülkelerini bile telefonla arayabileceğimizi söyler ve övünürdü. Küreselleşen dünyada, tonton amcamız olmasaydı bile zaten teknoloji bir tarafından girmeyecek miydi ülkeye? Hem arayabildiğimize göre telefon Afrika'ya bile girmemiş miydi.

Abdulmecid'de telgrafı getirmişti Osmanlıya. Hem de birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce.

*

Binlerce kilometre otoyol yapılırken, demiryolu ulaşımı için bir vida dahi sıkılmış mıydı O'nun döneminde. Kaldı ki, azgın sosyete, Tonton amcamız sayesinde tanışmıştı parlak ve pahalı Amerikan cipleriyle.

*

Özel tv kanallarının bugün gelmiş olduğu noktayı anlatmaya gerek var mı? Özal hanedanlığı, kanal 6'yı işletip, kendi medyasını kurmamış mıydı. Sarışın Arap, yakışıklı hortumcu Cem Uzan değil miydi özel televizyon kuran.

*

Futboldaki devrimden söz ederken, yeşillenen stadyumlarla birlikte, her hafta yenisi patlayan şike skandalcılarının banka hesapları yeşillenmiyor mu milyon dolarlarla.

Şimdi yakın geçmişi anıp Turgut Özal'ı göklere çıkartanlar, Anap hükümeti zamanında onu yerden yere vurmuyorlar mıydı.

Evet, Turgut Özal olmasa belki tüm bunlar olmayacak ve biz çağ falan atlayamayacaktık. Bu günlere dönersek; şimdiki hükümette çağ atlatmıyor mu zaten Türkiye'ye. Hem de geriye doğru, zıplata zıplata.

Eninde sonunda tarih, neyi nasıl atladığımızı mutlaka doğrularıyla yazacaktır. Bundan emin olabilirsiniz.

Cem Akkılıç
1 Mayıs 2008

* * *

2 yorum:

Adsız dedi ki...

sitenizi inceledim. özellikle Dingil Rover yazısı harika. doğru tespitler önemli yazılara imza atmışsınız.. teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Bir Cem Akkılıç klasiği daha. Paylaşıyorum. Tesekkürler.

Top Ad unit 728 × 90

Mehmetcik Vakfı