Cem Akkılıç

Biz cumhuriyeti sokakta bulmadık ki; "buyurun gelin yıkın diyelim!.. " Cem Akkılıç Ne mutlu Türk'üm diyene!

Paşabahçe vapuru veda ediyor

Dün PAŞABAHÇE ve FENERBAHÇE vapurlarıyla ilgili yıllardır çekmiş olduğum tarihi belge niteliğindeki videolar, iznim olmadan Mordehay Kohen isimli kişi tarafından çalınmıştı. Uyarılarımız sonucunda, yaptığının doğru olmadığını ve emek hırsızlığı olduğunu anlattık kendisine. Her videomun girişine ve sonuna e-posta adresimi yazsam da, montaj yaparak bunları kesmiş ve sanki kendisine aitmiş gibi YouTube’da, DailyMotion’da ve Yobazların yuvalanıp Atatürk ve TSK’ya hakaretler ettiği WowTurkey.com sitesinin ulaşım bölümünde yayınlamıştı.

Haklı tepkim ve uyarılarım sonucu ilgili videolarım bu emek hırsızı tarafından yayından kaldırılmıştır.

*

PAŞABAHÇE vapuru 1952 İtalyan yapımı bir vapur olup, bana göre İstanbul’un en değerli tarih ve kültür değerleri arasında olmasının yanında sembol niteliği de taşımaktadır. İnşa edildiği günden bu yana durmaksızın Marmara denizinde biz İstanbullulara hizmet etmiştir ve halende etmektedir.

Bu vapur, gerek görünümü gerekse nostaljik yanıyla tüm klasik şehir hatları vapurlarından ayrılır. Onca yaşına rağmen yaşlı SULZER makineleriyle en hızlı vapur olma özelliğini kimseye kaptırmamıştır. (Emekliye ayrılan tarihi FENERBAHÇE vapurundan bile 1 knot daha hızlıdır) Onun çıkarttığı ses hiçbir vapurun sesine benzemez. Daha kendisini görmeden, sesinden tanıyıp ’’Paşa geliyor çocuklar’’ dediğimde, arkadaş çevremi çok şaşırtmışımdır.

Önümüzdeki yıl PAŞABAHÇE vapurunun emekliye ayrılacağını basın yoluyla öğrendik. İdari ve teknik personel ile sık sık bilgi alışverişi yaparken hep bu hazin sonun ne zaman geleceğini konuşurdum.

Ne hüzündür ki, PAŞA yolun sonuna gelmiş bulunmakta. Geriye ise tüm yaşamı boyunca tarafımdan çekilen ve tek olma özelliği taşıyan belgesel görüntüleri kalacak.

Cem Akkılıç
16 Aralık 2009


Özel izin alarak 2006 yılında çektiğim Paşabahçe vapuru belgeselinden kısa bir klip sunuyorum. Bütün dileğimiz, bu mühendislik ve sanat harikasının yok olmaması için.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben paşabahçe vapurunu en son adalara giderken görmüştüm.Hatta içinden bile geçmişliğim vardır.Makine dairesinde güzel bir yazı ve Atatürk´ün resimleri vardır.Bizim hükümetimiz böyle güzel vapurları tarihe ayıyor ya helal olsun!!! NE kadar da tarihine sahip çıkıyor.Halbuki o gemi motorlarıyla sağlam ve sefer yapmaya elverişlidir.Sadece bir bakım geçirse yeter hatta artar bile...

Serda Kranda dedi ki...

Sevgili Cem Akkılıç,
Dövme yaptırmak için Paşabahçe Vapuru resmi ararken, size rastladım. Ve inanın çok şaşırdım, bütün vapurlar içinde ki hepsini çok severim; Paşabahçe benim için öyle anlamlı öyle özeldir ki. Üniversite zamanı Eminönü'ne geçerken yahut Kadıköy'e dönerken günün vapurlarından biri olsun diye dilekler dilemişliğim bile vardır. Ne yazık ki, sahip çıkamadığımız yaşatamadığımız kıymetli hazinelerimizden birini daha yitiriyoruz.. Ben bileğimde yaşatacağım, siz belgeselinizle.. Sahi kaç kişiyiz vapurları adıyla seven:-) Taa uzaktan adını söyleyebilen kaç kişiyiz?
Ellerinize sağlık,

Serda Kranda

Adsız dedi ki...

Paşabahçe vapuru İstanbul'un sembolüdür. Ancak malesef şu an dincilerin eline geçti...

Adnan dedi ki...

Paşabahçe vapurunun son hali çok kötü. çürümeye yüz tuttu malesef.

Top Ad unit 728 × 90

Mehmetcik Vakfı